Blog 57: De Deel- en Heeldag

Afgelopen zaterdag faciliteerden we met VoorLeven de eerste Deel- en Heeldag op een mooie en bijzondere plek in Best. 
 
We begonnen de dag met stilte. Met het in onszelf uitspreken van onze verwachtingen ten aanzien van deze dag. 
 
In de ochtend waren er twee rondes waarin we eerst konden delen wat ons geraakt heeft in de coronacrisis en waarna we in de tweede ronde aangaven wat ons op de been heeft  gehouden.
 
Het middagprogramma lieten we vrij om te co-creeen. We inventariseerden wie er een workshop wilde aanbieden en wat die workshop zou inhouden. Dat leverde een mooi aanbod op waardoor we met een drietal groepen de middag vulden. Eén workshop ‘provocatief verbinden’, één met Tai Chi en één met een opstelling. 
 
Iedereen ‘kreeg’ drie minuten om haar of zijn verhaal te doen en de kern te benoemen van wat haar of hem zo geraakt heeft. Het was kort, maar we kozen voor deze vorm zodat iedereen tijd en aandacht kreeg om te vertellen.
Thema’s van onmacht onrecht, uitsluiting, verdeeldheid, framing, politiegeweld, arrestatie, onbegrip, scheiding, niet welkom zijn in families en op begrafenissen, in restaurants, cafe’s of bioskopen. Ontslagen worden vanwege een andere mening.
Er was zoveel openheid, gedeeld verdriet en verbinding, dat die helend en troostend werkte op mijn opgedane ervaringen. Het zette me nog meer in mijn kracht. Kracht waarop ik verder kan bouwen in het vervolg van mijn leven. En ik denk dat veel van de andere deelnemers dit ook zo hebben ervaren. 
 
Gedeelde inzichten in de ochtend:
  • Een treinrail ligt recht door de dwarsliggers.” 
  • Ik heb iedereen verloren, maar mezelf gevonden.”
  • Ik ervaar een tijdloos weten in wat er klopt voor mij.
  • Ik was alleen, maar niet eenzaam.
  • Vanuit boosheid een enorme kracht ervaren waardoor ik in actie kon gaan.
  • Verbinding: zoek mensen op, zodat je niet alleen bent.
  • Vraag hulp, zodat je aan jezelf kan werken. Bouw op jezelf.
  • Gebruik meditatie.
  • Blijf jezelf.
  • Leef vanuit onze je eigen kracht.
  • Leef van binnenuit.
  • Blijf trouw aan je eigen waarden.
  • In verbinding je eigen grenzen aangeven.
  • Maak gebruik van humor.
  • Bij herdenken denk je vaak, dit mag nóóit meer gebeuren. Onthoud het goed, want je doet het zelf vaak toch weer.”
  • Doe schaduwwerk. Kijk in jezelf en onderzoek je geest.
  • Blijf bij jezelf en wees een voorbeeld voor anderen.
  • Verzamel info.
  • Agree to disagree (wees eens met elkaar, dat je het niet eens hoeft te zijn).
  • “Het vereist moed om te blijven staan.”
  • Het is zó fijn om (h)erkend te worden.
  • De crisis was een moment van herijken.
  • Uiteindelijk verrijkend.
Workshop: Provoceren in verbinding 
 
Dit was een workshop begeleid door Suzanne. Marc had de volgende reactie op deze workshop:
Door werkelijk te voelen, diep vanbinnen, krijgt commitment en intentie wezenlijke aandacht en is er verbondenheid tussen mij en de ander. Dan is er vanzelf ook ruimte om een spiegel voor te houden, te confronteren, te provoceren, soms met een humoristisch sausje, zonder dat het de verbinding schaadt. De verbinding wordt zelfs sterker. De uitdaging is om zonder oordeel nieuwsgierig te blijven.
 
TaiChi workshop van Tonny
 
Tonny liet voelen hoe je energie kunt ervaren en gebruiken om jezelf te helen. Ze gebruikt elementen van TaiChi en uit de Oosterse gezondheidsleer als een soort energiebeheer.
 
Een mooie oefening die ze deed was die van ‘de rijstpapierloop’. Hier loop je zó over het gras, dat je de druk van je voeten dusdanig verdeelt, dat je geen enkel grassprietje probeert te knakken. De betekenis hiervan is dat je je eigen weg gaat, zonder iets te verstoren op jouw pad. 
 
Erzra’s  reactie op de workshop:
Meegaan met de beweging van de ander is belangrijker dan de beweging uit jezelf forceren. Een krachtig en stabiel middenrif is de fundering van mentale en fysieke kracht. Vertrouw op de spontaniteit en het natuurlijke ritme van binnenuit, in plaats van geforceerd de buitenwereld te controleren.
 
Opstelling 
 
De opstelling begeleid door Mariëlle, werd een individuele opstelling van Brigitte met de vraag “Wat is mijn plek, om in verbinding met elkaar de rust te mogen ervaren.
 
Brigitte plaatste de belangrijkste woorden van deze vraag in het veld en aanschouwde wat er met deze woorden gebeurde. Hoe ze wel of geen contact met elkaar maakten en welke beweging de woorden wilden maken. Uiteindelijk stond ze zelf in de opstelling met links van haar ‘focus’ en rechts van haar ‘instinct’. Haar ‘moeder’ (die haar nu met compassie aan kon kijken) stond op een aantal meter voor haar en rechts van haar moeder stonden haar ‘longen’ die op het einde van de opstelling meer lucht ervoeren. Ze conformeerde zich niet meer naar de wensen van haar moeder en er stond niets meer in de weg om haar plek in te nemen. 
 
Ik zag een parallel met onze groep van VoorLeven (en met mijzelf) die zocht naar onze plek in de wereld. Uiteindelijk staan we stevig op onze benen, met focus en instinct aan beide kanten geflankeerd, recht in de ogen kijkend van de autoriteiten voor ons. Ik zie dit als boodschap dat we ons niet meer te hoeven conformeren aan een ‘macht’ boven of naast ons. We mogen onze eigen weg gaan. Die is waardevol. We hoeven niet meer te twijfelen of op goedkeuring te wachten. We mogen vertrouwen op ons instinct. Wel is het van belang om focus te houden op waar we naartoe willen.
 
Afronding en vervolg
 
We sloten de dag af met stilte en dankbaarheid, in verbinding met onszelf en de anderen. Wellicht gaan we deze dag herhalen, dus houdt onze website, nieuwsbrief of pagina in de gaten.
 
Er valt nog zoveel te delen en te helen. Deze dag was een mooi begin met het oplichten van een tipje van de sluier. We hebben gemerkt hoeveel behoefte hier nog aan is en hoeveel lading er nog zit op de gebeurtenissen die nog steeds doorwerken in deze tijd. Madeleen, één van de deelnemers en ook holistisch begeleider, wil verhalen van gewone mensen verzamelen over wat jou geraakt heeft in de coronacrisis. Wat moeilijk voor je was en waar je nu nog last van hebt. Wat heb je gedaan om je staande te houden of wat hielp om hiermee om te gaan? Met als doel: delen is helen!! Iedereen wil gehoord en erkend worden en zeker in deze vaak traumatische gebeurtenissen. 
 
Als Madeleen klaar is om jou aan te horen, zullen we dat kenbaar maken en jullie informeren hoe je haar kunt bereiken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *